Kies je locatie
Algemeen
Pantarijn
MHV Wageningen
VMBO Wageningen
PRO Wageningen
Rhenen
Kesteren
Pantarijn

DELF – FRANS CERTIFICAAT

Dit jaar bieden we wederom Delf Junior aan, de Franse versie van Cambridge Engels en Goethe Duits. In onderbouw doen we dit ook, maar dan op een wat basaler niveau. 

DELF staat voor Diplôme d’études en langue française. Het is internationaal erkend, het diploma is geldig voor onbepaalde tijd, het is gebaseerd op het ERK (Europees Referentie Kader) en alle vaardigheden worden geoefend en geëxamineerd (luister-, lees-, schrijf- en gespreksvaardigheid).

Wij bieden komend jaar het niveau B1 aan voor de VWO-5, VWO-6 en Havo-5 leerlingen. En niveau A2 aan 3HVG.
Als je voor het examen slaagt, krijg je een diploma dat erkend is door het Franse Ministerie van Onderwijs dat overeenkomt met het ERK van de Raad van Europa.

Wanneer
De examens vinden op woensdag 2 juni 2020 op school plaats (lezen, luisteren, schrijven), behalve het mondeling, daarvoor word je uitgenodigd op een andere school. Dit wordt centraal geregeld, er wordt hierbij gekeken naar een zo beperkt mogelijke reistijd. Dit mondeling vindt op zaterdag 5 juni 2020 plaats.

Er bestaat ook de mogelijkheid examen te doen op woensdag 10 maart 2020 en het mondeling op zaterdag 13 maart 2020. Dit is wellicht een optie voor de havo-5 en VWO 6 - leerlingen, omdat juni misschien minder handig zou kunnen zijn vanwege eventuele examenreizen.

Kosten
Aan het examen zijn kosten verbonden, te weten 115 euro per persoon (B2 130 euro). De Franse organisatie regelt dit, die kosten staan vast. Je bent natuurlijk niet verplicht aan het examen mee te doen, je kunt dan nog de cursus DELF volgen. In dat geval krijg je geen diploma.

DELF zal worden aangeboden als P-uur vanaf periode 2. 

Wat gaat DELF precies inhouden?
Bij DELF ligt de nadruk op de vaardigheden, luisteren, spreken, schrijven, lezen. Ze tellen allemaal voor 25% mee. Er wordt dus geen grammatica behandeld, en je krijgt geen woorden om te leren, dat krijg je tijdens de gewone Franse lessen. Het is een Franse methode, de opdrachten krijg je dus in het Frans, maar daar wen je erg snel aan. Er worden geen onmogelijke eisen gesteld, als je in het vijfde leerjaar zit zou je voldoende voorbereid moeten zijn.