Marlies: ‘Dit is het mooiste werk’

Leerkracht zijn op ISK is zoveel meer dan lesgeven aan anderstaligen. Je bent voor deze leerlingen hun eerste aanspreekpunt als het gaat over Nederland. Je bent een persoon die de verbinding kan leggen tussen hun eigen cultuur en de Nederlandse cultuur. Daarnaast is ISK een veilige plek met rust en structuur voor deze leerlingen. Er is al zoveel veranderd in hun jonge leven en de veilige omgeving van de ISK geeft een beetje rust.

Er is dan ook geen mooier beroep dan docent zijn op ISK. Juist omdat het zoveel meer is dan alleen een leerkracht zijn. Iedere dag is anders en zit vol met uitdagingen. Alleen al de leerlingen binnen twee jaar zoveel mogelijk Nederlands leren is een hele klus. En hoe doe je dat dan als ouders niet weten hoe het Nederlandse schoolsysteem werkt? Er corona is en de leerlingen niet met elkaar kunnen samenwerken of erger nog, online les krijgen? Iedere dag van de week een nieuwe leerling voor de deur kan staan? Iedere dag van de week een leerling kan vertrekken uit je klas? Een leerling die nog niet kan lezen en schrijven? Een leerling die nog nooit op school heeft gezeten?

En zo kan ik nog wel honderd dingen noemen die ervoor zorgen dat dit het mooiste werk is. Iedere dag geef je betekenis aan de ontwikkeling van de leerlingen. Gelukkig doe je dat niet alleen. Samen met het team ga je deze uitdagingen aan. Hiervoor heb je een sterk en gemotiveerd team nodig. Iedere dag werken we aan de toekomst van onze leerlingen. Alle teamleden kennen alle leerlingen. Dat is een voordeel van een kleine school, maar dit laat vooral de betrokkenheid van de medewerkers zien.

Er zit ook een nadeel aan het werk. Er zitten te weinig dagen in een week of de dagen zijn te kort. Je wil altijd meer bieden dan mogelijk is. Gelukkig ben je dan niet alleen en zorgt het team samen voor een zo compleet mogelijk pakket van lessen en andere ondersteuning. Ik ben trots op het team, maar vooral op de leerlingen. De leerlingen hebben een rugzak vol aan ervaringen, maar zijn ontzettend veerkrachtig. Het maakt mij trots dat ik hun leerkracht mag zijn.

Marlies Vogels, leraar Nederlands Pantarijn ISK